Youp Geven
Voor al uw scheidsrechterszaken

Opleidingen

Op deze pagina vindt u mijn opleidingen weergegeven van nieuw naar oud

2020
Praktijkbegeleider Amateur Voetbal (AV)
In februari dit jaar, zal ik starten met de cursus praktijkbegeleider.
Deze keuze is gekomen doordat ik voorafgaand aan mijn eigen wedstrijd vaak even bij collega scheidsrechters van de betreffende vereniging ging kijken.
Ook ben ik in 2019 actief geweest binnen V.V. 'D Olde Veste '54 te Steenwijk als scheidsrechtersbegeleider bij de cursus verenigingsscheidsrechter. 
De cursus voor praktijkbegeleider zal ik in 3 maanden afronden, en kan ik mezelf in april gecertificeerd praktijkbegeleider noemen. Ik zal dan ook af en toe aan de slag gaan op zaterdag als begeleider bij beginnende scheidsrechters die de cursus SOIII volgen, of de scheidsrechters die de cursus al hebben afgerond en in de 'start'groep zitten.

 

2019
Assistent-scheidsrechter

In februari 2019 ben ik gestart met de opleiding assistent-scheidsrechter.
Deze opleiding bestond uit 4 bijeenkomsten bij V.V. Drachtsterboys in Drachten.
Tijdens deze opleiding had je stagewedstrijden die werden beoordeeld door een begeleider aangesteld vanuit de KNVB.
Van minimaal 6 stagewedstrijden moest je een zelfreflectie maken. Indien je leercoach er bij was kreeg je van hem een coachverslag. 
Om deze opleiding positief af te kunnen ronden moest je minimaal 6 verslagen inleveren en je zelfkennistest. Deze test geeft weer waar je begonnen bent (voorafgaand aan de opleiding), hoe je er tijdens de opleiding voor stond (halverwege) en hoe je jezelf ziet aan het einde. Hierdoor hopen ze een groeiende curve te zien in je leerproces en in de vaardigheden die je opdoet. Deze opleiding heb ik met een voldoende afgerond en in mei 2019 het certificaat behaald.


2017
Scheidsrechters opleiding III veldvoetbal

In september 2017 ben ik begonnen aan de SOIII bij V.V. Oudehaske te Oudehaske.
Tijdens deze opleiding leer je alles over de competenties en de vaardigheden die je ''moet hebben'' als scheidsrechter. Denk hierbij aan omgaan met druk, negatieve uitingen over je vanuit het veld, of langs het veld vanuit de coachzone. Ook deze opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten, waar een maand tussen zit. In die tussentijd fluit je wedstrijden in de startersgroep. De wedstrijden en bijbehorende begeleiders worden aangesteld vanuit Zwolle door de KNVB. Van elke wedstrijd maak je zelf een reflectieverslag en indien je coach er bij aanwezig is, krijg je van hem ook een coachverslag.
Om de opleiding positief af te kunnen ronden moest ik een algemeen opleidingsverslag maken.

Dit verslag bestond uit een overzicht van mijn ervaringen en een verslag van mijn persoonlijke groei. 

Vereiste vanuit de KNVB: Module wendbare weerbaarheid positief afronden
Deze opleiding heb ik met een voldoende afgerond en in december 2017 het certificaat behaald.

 

2015
Basis Opleiding Scheidsrechter veldvoetbal

In maart 2015 ben ik begonnen aan de BOS opleiding, die dat jaar voor het laatst gegeven werd binnen de KNVB. Deze opleiding bestond uit 7 bijeenkomsten en duurde in totaal ruim 2 maanden. Tijdens deze bijeenkomsten leerde ik alles over de spelregels, het fluiten op zich, wat een gele kaart is, wat een rode kaart is en dergelijke. Tijdens deze opleiding fluit je wedstrijden en maak je daar een zelfreflectieverslag van. Het enige verschil tussen deze opleiding en bovenstaande opleidingen is, dat je geen scheidsrechtersbegeleider meekrijgt vanuit de KNVB, maar een vanuit jouw eigen club waar je voor fluit. In deze opleidingsweken kreeg je heel wat huiswerk, omdat het leren van de spelregels nou eenmaal veel tijd vergt. Per week kregen we meerdere hoofdstukken (spelregels) mee als huiswerk en we hadden ook een toetsboek. Om de opleiding met een voldoende af te kunnen sluiten, moest je het spelregelbewijs halen en een strafrapport op de juiste manier invullen. 


Deze opleiding heb ik met een voldoende afgerond en in mei 2015 het certificaat behaald.